Další lidé si opraví bydlení díky výhodnému úvěru od města

Další lidé si opraví bydlení díky výhodnému úvěru od města

Do oprav svého bydlení nebo třeba i zahrady se bude moci pustit pět dalších občanů Uherského Hradiště, město jim na opravy poskytne úvěr z Fondu rozvoje bydlení v celkovém objemu přes 1,6 milionu korun. S tímto úvěrem je možné si opravit nebo rekonstruovat dům nebo byt, upravit zahradu nebo rekreační objekt.

Všichni, kteří si o výhodné úvěry požádali v loňském podzimním termínu, splnili veškeré podmínky a zastupitelé města jim na svém zasedání 6. února půjčky schválili. Ekonomický odbor uherskohradišťské radnice obdržel celkem 5 žádostí o úvěr z fondu v celkovém objemu 1 638 000 Kč.

„Na poskytování dotovaných úvěrů, určených na opravy a modernizaci bytového fondu ve vlastnictví fyzických a právnických osob máme v rozpočtu na letošní rok 7,9 milionu korun. Vloni jsme úvěry na opravy bydlení schválili celkem 23 žadatelům v celkové výši 10,6 milionů korun,“ přiblížila místostarostka města Uherské Hradiště Marcela Čechová. Hlavní výhodou úvěru je nízká úroková sazba.

Peníze z Fondu rozvoje bydlení radnice půjčuje na rekonstrukce a opravy bydlení, ale není nutné je vynaložit výhradně na obnovu domu či bytu, lidé si za tyto peníze mohou udělat třeba úpravy zahrady či rekreačního objektu. U rodinných domů používají občané tyto peníze na opravy střech, zateplení fasád a k výměně oken a dveří. Někteří ale využívají úvěru třeba k vylepšení svých zahrádek obytnými terasami s pergolou, případně vybudováním zahradních domků, novým oplocením nebo vybudováním nových pochůzných ploch. U vlastníků bytů, ale i rodinných domů je zájem také o výměnu kuchyňských linek včetně výměny elektrospotřebičů, či o pořízení vestavných skříní.

„Převažují žádosti od fyzických osob, ale na velké opravy – zejména na zateplení bytových domů, opravy střech, rekonstrukce výtahů a podobně, půjčuje město i společenstvím vlastníků bytových jednotek a bytovým družstvům,“ přiblížila Marcela Čechová.

Od začátku nově stanovených pravidel v roce 2009 město již projednalo 420 žádostí a schválilo dotované úvěry ve výši zhruba 107,5 milionu korun.

Žádosti o výhodný úvěr až do výše 800 tisíc korun na II. pololetí 2023 bude přijímat Městský úřad Uherské Hradiště v termínu od 16. 3. 2023. Výše částky určená na program v 2. pololetí 2023 je stanovena v rámci rozpočtu města Uherské Hradiště částkou více než 6, 2 milionu korun.

audio pro média: 

-JP- 

Zveřejněno dne: 7. únor 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024