Dějiny v kině: cyklus o přesazích historie za zdi hradišťské věznice

Dějiny v kině: cyklus o přesazích historie za zdi hradišťské věznice

Spolek Memoria, Městská kina Uherské Hradiště a město Uherské Hradiště přináší další cyklus pořadů věnovaných nejrůznějším přesahům historie za zdi hradišťské věznice.

Na základě dlouhodobé spolupráce spolku Memoria, Městských kin Uherské Hradiště a města Uherské Hradiště proběhne také v letošním roce řada diskuzí a filmů věnovaných historii s přesahem za zdi uherskohradišťské věznice. Ten navazuje na volný cyklus z loňského roku, kdy v kině Hvězda proběhla projekce třech celovečerních filmů, které se natáčely v prostorách uherskohradišťské věznice. Šlo o snímky Veliká příležitost z roku 1949, Jen o rodinných záležitostech z roku 1990 a Klíček z roku 2009. V předstihu před filmovou projekcí se v kavárně kina Hvězda vždy uskutečnilo setkání se zájemci o novinky kolem proměny areálu věznice, po projekci následovala debata s tvůrci a dalšími hosty.

„Historické přesahy, které se týkají tématu věznice, jsou stále aktuální. Právě proto jsme se rozhodli v první polovině letošního roku navázat na loňský cyklus. Cílem je přinést veřejnosti novinky týkající se vzniku Národního památníku Věznice Uherské Hradiště, představit zajímavé filmy i hosty a umožnit veřejnosti debatu jak s tvůrci, tak také s lidmi, kteří mají k hradišťské věznici co říci,“ osvětlila záměr Anna Stránská, předsedkyně spolku Memoria.

„Tématu věznice se věnujeme v posledních měsících velmi intenzivně. V architektonické soutěži na konci roku 2022 byl vybrán vítězný návrh na její rekonstrukci a celá přeměna areálu, která by měla být hotová v roce 2028, se tak výrazně přiblížila,“ shrnuje poslední vývoj starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha a pokračuje: „Za neméně důležité však považuji, aby se veřejnost neustále dozvídala, co se za zdmi věznice dříve odehrávalo. Jen tak se dokážeme s minulostí vyrovnat a můžeme si z ní vzít ponaučení do budoucnosti.“

Zájemce o širší okruh témat spojených s hradišťskou věznicí tentokrát čekají čtyři filmová setkání pod souhrnným názvem Dějiny v kině. Projekce i doprovodný program se odehrají v kině Hvězda a vstup je na všechny čtyři akce zdarma.

Díl 1: Kauza UH

Ve čtvrtek 23. 2. 2023 se budeme ptát, jak jsme nahlíželi na dědictví minulosti spojené s hradišťskou věznicí téměř před dvaceti lety a jak dnes? Co se změnilo, co zůstává? Jakým směrem se ubírají úvahy o podobě budoucí paměťové instituce? Podnětem k tomu se stane projekce dokumentu Kauza Uherské Hradiště (2006) režisérky Kristiny Vlachové a žákovský film ze ZŠ Štítná nad Vláří. Hosty budou zmínění tvůrci a spolu s nimi Marek Junek – historik a ředitel Historického muzea Moravského zemského muzea, který je odpovědný za vznik Národního památníku věznice Uherské Hradiště.

Dějiny v kině: cyklus o přesazích historie za zdi hradišťské věznice

 

Díl 2: Kovy řeší dějiny

pátek 17. 3. 2023 promítneme za osobní účasti influencera a youtubera Kovyho a autora snímku Ivo Bystřičana film Kovy řeší dějiny (2020). Doplní jej krátké studentské filmy z projektu Příběhy našich sousedů (ZŠ Unesco, Gymnázium Velehrad) společnosti Post Bellum – Paměť národa. Ptát se budeme, jestli historie zajímá mladé lidi, jestli je důležité ve školách učit o moderních dějinách – a jak to nejlépe dělat.

Dějiny v kině: cyklus o přesazích historie za zdi hradišťské věznice

 

Díl 3: Co dělá muzeum

Filmový program na čtvrtek 20. 4. 2023 ještě upřesňujeme. Jisté ale je, že návštěvníky čeká podnětné setkání nad tématem shrnutým pod názvem Co dělá muzeum. Chceme v areálu hradišťské věznice vybudovat moderní muzeum evropského (a proč ne rovnou světového) střihu. Jak by takové muzeum mělo vypadat? Co se od něj dá a nedá očekávat? A stojí to vůbec za značné úsilí, které k takovému cíli nutně vede? Hosty budou Naďa Machková Prajzová, konzultantka pro oblast muzeí a kreativních průmyslů ze společnosti MUSE Impact (a členka našeho spolku Memoria) a Martin Reiner, básník, spisovatel, vydavatel a také iniciátor projektu Moravského židovského muzea MEHRIN.

Dějiny v kině: cyklus o přesazích historie za zdi hradišťské věznice

Díl 4: Cena facky

Poslední setkání v pondělí 22. 5. 2023 se ohlédne za dosud nejvýraznějším uměleckým zpracováním témat přímo spjatých s minulostí hradišťské věznice. Slovácko padesátých let a dnes, násilná kolektivizace a proklamovaný antikomunismus současnosti, viníci a soudci, odsouzení i nepotrestaní… Co nám všem přinesl počin Slováckého divadla z let 2014–2016, inscenace Cena facky? Promítneme televizní záznam představení z roku 2016 a přítomní budou autoři i tvůrci: Josef Holcman – autor knižní předlohy, Karel Steigerwald – autor textu, Břetislav Rychlík – režisér, i zástupci tvůrčího týmu Slováckého divadla. Chybět nebude ani horňácká muzika Petra Mičky, která byla neoddělitelnou součástí Ceny facky na scéně našeho divadla.

Zveřejněno dne: 22. únor 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024