Den architektury v Uherském Hradišti

Den architektury v Uherském Hradišti

Město Uherské Hradiště, Městská kina, ale i Slovácké muzeum či HUB 123 se připojí k celorepublikovému festivalu Den architektury. Festival umožňuje široké veřejnosti nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří lidem přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí.

Na středu 4. října 2023 v 17 hodin plánuje město Uherské Hradiště komentovanou prohlídku areálu Uherskohradišťské nemocnice, během níž se účastníci seznámí s okolnostmi vzniku zdravotní stanice v době 1. světové války a její následné přeměny v Zemskou nemocnici, která byla zřízena v roce 1923 a provoz zahájila v následujícím roce. Pozornost bude věnována vzniku odborných oddělení a výstavbě jednotlivých pavilonů, mimo jiné funkcionalistickému objektu někdejšího infekčního pavilonu, zvanému „skleňák“. Následovat bude prohlídka současné podoby nemocnice, během níž budou nastíněny plány na její budoucí rozvoj, protože po vzniku centralizovaných pavilonů se část areálu stala pro provoz nemocnice nadbytečnou. Závěr proto bude věnován koncepci plánované nové obytné čtvrti, jejíž součástí bude centrální náměstí, bytové a rodinné domy i občanská vybavenost. Průvodci budou historička Blanka Rašticová a architekt Aleš Holý.

Uherské Hradiště - nemocnice – komentovaná prohlídka, sraz: J. E. Purkyně 1512 (na parkovišti před záchrankou), středa 4. října 2023 v 17:00 hodin. 

Den architektury v Uherském Hradišti

Film a architektura

Městská kina Uherské Hradiště se ke Dni architektury připojují festivalem Film a architektura, který slibuje spojení nejen mezi filmovým uměním a architekturou, ale také zajímavými debatami a interaktivními akcemi. Festival se bude konat od 30. září do 4. října 2023 po celé republice a nabídne široký záběr aktivit pro všechny milovníky architektury a filmového umění. V Uherském Hradišti startuje v pondělí 2. října v kině Hvězda.

Den architektury v Uherském Hradišti

Galerie Slováckého muzea

Ke Dni architektury se připojí také Galerie Slováckého muzea programem Tři staletí barokní krásky. Rovných 300 let totiž tvoří budova původně barokní zbrojnica a později Galerie Slováckého muzea, významný architektonický prvek města. V rámci komentované prohlídky, která se koná v sobotu 30. září v 15 hodin se návštěvníci podívají do exteriéru i interiéru objektu. 

 

Zveřejněno dne: 25. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024