Město opět vyhrálo v soutěži O keramickou popelnici

Město opět vyhrálo v soutěži O keramickou popelnici

Uherské Hradiště bylo dne 6. června v Lešné u Valašského Meziříčí již po sedmé vyhlášeno krajským vítězem v soutěži O keramickou popelnici a připsalo si další vítězství v kategorii měst nad 15 tisíc obyvatel.

Hlavním kritériem pro hodnocení v soutěži  je takzvaná výtěžnost všech vytříděných odpadů na území jednotlivých obcí a měst. Navíc je zohledňován i podíl tříděného sběru na celkovém sběru komunálních odpadů.

Město Uherské Hradiště se v třídění odpadu ve Zlínském kraji pohybuje na předních místech od roku 2017, vloni dokonce převzalo Křišťálovou popelnici za nejlepší třídění odpadu v celé České republice. Na samotnou špici v soutěži O keramickou popelnici se vrátilo po 2 letech, vloni skončilo druhé.

Město opět vyhrálo v soutěži O keramickou popelnici

„Naše již sedmé vítězství v soutěži mě samozřejmě velmi těší a občané města si za příkladné třídění zaslouží poděkování. Pečlivé třídění odpadu jednoznačně přispívá k čistotě našeho města, ke snižování nákladů na skládkování a umožňuje získat větší množství recyklovatelných materiálů,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Město se snaží své občany ve třídění odpadu podporovat a motivovat. Průběžně pracuje na obnově kontejnerových stání a rozšiřuje možnosti občanů zbavovat se dalších odpadů, v poslední době šlo o doplnění nádob na kovy. Uherské Hradiště nebere v oblasti odpadů na lehkou váhu ani osvětu.

„Je důležité neustále připomínat, jaký význam vlastně třídění má a jak je lidé mají správně dělat. A proto na osvětě a propagaci správného třídění stále pracujeme. Kde jsou prostory pro zlepšování, to jsme si ukázali v květnu v praxi přímo na náměstí při rozboru směsného komunálního odpadu z jednoho svozového auta,“ připomněl místostarosta Čestmír Bouda, rezortně zodpovědný za odpadové hospodářství.

Během zmíněné akce byl na náměstí vysypán obsah popelářského vozidla, odborná firma odpad přebrala a ukázala, co všechno lidé vyhazují do komunálního odpadu zbytečně a co by se dalo ještě dále vytřídit. Výsledky rozboru ukázaly, že z vysypané směsi mohlo být 56 procent odpadu dále vytříděno. "Největší rezervy máme v třídění bioodpadu, který tvořil téměř 22 procent z referenčního vzorku. Druhou největší položkou, která mohla být vytříděna, byly plasty, zastoupené přibližně 11 procenty. Třetí pak byl papír a lepenka s téměř 10 procenty k vytřídění," komentoval výsledky Čestmír Bouda.

Tradiční krajské klání měst a obcí O keramickou popelnici organizoval už po sedmnácté Zlínský kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., a kolektivními systémy ASEKOL a Elektrowin v rámci aktivit zaměřených na podporu tříděného sběru odpadu v regionu.

foto: město Uherské Hradiště, Zlínský kraj

-JP- 

Zveřejněno dne: 7. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024