Město zdobí další opravené památky

Město zdobí další opravené památky

Uherské Hradiště neustává v péči o historický odkaz předků. V červenci byla završena obnova dalších drobných památek, které dělají veřejný prostor města hezčím a zajímavějším.

Péči a údržbu již potřeboval pamětní kříž v horní části Vinohradské ulice z roku 1913. Jeho obnova, které se ujal restaurátor Tomáš Kopčil, spočívala v odstranění prachových sedimentů, mechů a lišejníků. Následně pak proběhlo patinování, retuš zlacení křížku, a také byla obnovena impregnace díla. Památka sestává ze samostatného kříže s korpusem Krista, pod ním je architektonicky řešený podstavec stojící na profilované římse s vytesaným zlaceným křížkem. V těle podstavce je mramorový výklenek s reliéfem Panny Marie Bolestné, která je symbolizovaná mečem zabodnutým v srdci. Na profilovaném soklu je vytesaný citát: Pojďte ke Mně, kteří v světě v slzách těžce pracujete, pojďte Já Vás občerstvím. Signatura autora je F. Zbořil. Zadní strana soklu nese informaci o donátorech, kterými byli manželé František a Marie Kučerovi z Mařatic. Náklady města byly 39 tisíc korun.

Město zdobí další opravené památky

 

Vinohradská.JPG


Očistou a ošetřovacím procesem prošel také kříž v Jarošově, v ulici Na Návsi. Restaurátor Filip Slezák na památce doplnil drobné chybějící části kříže, opravil praskliny, dílo barevně scelil, zvýraznil donátorský nápis a provedl drobné zlacení v horním ramenu kříže. Samozřejmostí pak byla impregnace proti vodě, které prodlouží životnost kamene. Kříž není signován a v zadní části nese nápis Postaven nákladem obce a dobrodinců 1901.  Je sestaven ze základového kamenného stupně, na něm stojícího kamenného soklu s výklenkem, v němž je vložena soška Panny Marie. Sokl je završen stříškovitou římsou. Prostřední část je profilovaná s reliéfní výzdobou a na ní spočívá samotný kříž s tělem Krista. Rekonzervace kříže přišla město na 79 tisíc korun.

Město zdobí další opravené památky

 Žulový kříž u cesty mezi Sady a Véskami, který v roce 1932 nechal postavit Antonín Paška, se ve své historii opakovaně ocitl v dezolátním stavu. Nejprve dílo poničili vandalové, pak jej zbořila vichřice, k jeho obnově došlo v roce 2008. Nakonec byl kříž vloni v srpnu zničen nárazem automobilu při dopravní nehodě.  Město proto objednalo u společnosti HaServices, zabývající se mimo jiné zpracováním kamene a restaurováním, repliku tohoto kříže. Zachovaný po opravě zůstal jen korpus Krista, reliéf Panny Marie a litinový prvek s nápisem INRI. Nápis Ó MARIA ÚTOČISTĚ NAŠE ORODUJ ZA NÁS! V UPOMÍNKU NAŠIM MILÍM BRATŘÍM ŠVAGRŮM A STRÝČKŮM byl pro zachování autenticity ponechán i s pravopisnou chybou. Náklady na obnovu díla byly přes 260 tisíc korun.

Město zdobí další opravené památky

 

Přes to, že se nejedná o historické památky, město se postaralo také o dvě busty na zděných podstavcích v Jezuitské zahradě. Jedná se o studentské práce, které jsou kopiemi části soch Alegorie trpělivosti a Alegorie štědrosti od Matyáše Bernarda Brauna (pozn. originály jsou v Kuksu). Busty byly naposledy restaurovány v roce 2012 a jejich stav si v letošním roce vyžádal očištění, patinování a hydrofobizaci, čehož se ujal restaurátor Tomáš Kopčil.

"Starost o menší historické památky je důležitá nejen kvůli uchování dědictví, které nám zanechali naši předkové, ale také kvůli udržení spojení mezi dneškem a historickými událostmi. I méně nápadné památky mají za sebou příběhy, které doplňují naši kolektivní historii. Každý kříž či památkový detail je jako malý kousek skládačky, který pomáhá rekonstruovat širší obraz naší minulosti," okomentovala údržbu památek místostarostka Pavlína Jagošová.

V péči o památky město vykazuje dlouhodobě vysokou aktivitu. „Péče o historické dědictví se v Uherském Hradišti stala již před lety významnou prioritou. Klíčovým přínosem je nejen uchování těchto památek pro současnost, ale také ponechání cenného odkazu pro budoucí generace,“ potvrdil starosta města Stanislav Blaha.

-JP- 

Zveřejněno dne: 9. srpen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024