Město zlepší možnosti varování obyvatel

Město zlepší možnosti varování obyvatel

Město Uherské Hradiště zahájilo realizaci projektu „Varovný informační systém a lokální výstražný systém města Uherské Hradiště“, při kterém půjde o rozšíření varovného a informačního systému do všech částí města a o jeho modernizaci především v místních částech města. Dojde také k aktualizaci a doplnění Digitálního povodňového plánu města.

"Při vzniku mimořádných událostí je varování a vyrozumění obyvatel jedním z nejdůležitějších opatření," potvrdil starosta a předseda Bezpečnostní rady města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

V posledních letech se ukázalo, že kromě povodní mohou nastat také jiné mimořádné události, o kterých je potřeba občany města informovat operativně, velmi rychle a efektivně. Cílem projektu je proto realizovat taková opatření, aby v případě vzniku mimořádné události, bylo zajištěno kvalitní varování a vyrozumění všech obyvatel, a zároveň aby varovný systém byl připojen do Jednotného systému varování a vyrozumění Hasičského záchranného sboru ČR.

Požadované funkce splňuje moderní, kompaktní a univerzální varovný systém, který spojuje možnosti místních bezdrátových systémů (bezdrátových rozhlasů) s Jednotným systémem varování a vyrozumění, s jehož instalací začalo město v měsíci říjnu. Na území města bude instalováno 203 ks bezdrátových hlásičů se 751 reproduktory, které zabezpečí pokrytí území města prvky varování, a to nejenom v oblastech, kde hrozí povodně. Aktualizace digitálního povodňového plánu bude rozšířena o vrstvu nových prvků varovného informačního systému v grafické části.

Celkové náklady na realizaci projektu jsou plánovány ve výši 10,2 milionu korun, z čehož 6,7 milionu korun pokryje dotace v rámci Operačního programu životní prostředí, prioritní osy 1 – Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní.

Město zlepší možnosti varování obyvatel

Zveřejněno dne: 25. říjen 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024