Místní komise mají sloužit občanům, znáte tu svou?

Místní komise mají sloužit občanům, znáte tu svou?

Místní komise jsou zřízeny k tomu, aby občanům pomáhaly řešit problémy v části města, ve které bydlí. Jsou poradními orgány rady města a působí v Jarošově, Mařaticích, Sadech, Véskách, Míkovicích, v Rybárnách a ve Štěpnicích, nově pak byla zřízena také Místní komise Východ. Prostřednictvím místních komisí jsou občané města zapojeni do spolurozhodování o dění ve městě, ale také o účelném vynakládání finančních prostředků.

Na místní komise se mohou občané obracet kdykoliv během roku, ptát se na věci, které je trápí, předkládat návrhy na zlepšení a podílet se tak na veřejném životě.

„Projednávat návrhy a připomínky mají komise ve své náplni, zabývají se však také návrhy investičních akcí v jednotlivých částech města a mají také zajišťovat informovanost samotných občanů o projednávaných záležitostech,“ potvrdil starosta města Stanislav Blaha.

Nová místní komise bude fungovat na Východě. K jejímu zřízení vedla zejména skutečnost, že hustě obydlené a poměrně rozlehlé sídliště Východ řeší jiná témata, než Mařatice, pod jejichž komisi dodnes spadalo. „Východ je velké a hustě obydlené sídliště, které je schopné vlastní místní komisi využít. V blízkých letech navíc sídliště čeká regenerace, na níž bude místní komise určitě úzce spolupracovat,“ poznamenal starosta Blaha.  

Problémy, které místní komise řeší nejčastěji, odrážejí velmi podobné potřeby a přání občanů napříč celým městem. Nejčastěji se týkají parkování, údržby zeleně, úklidu odpadů, údržby chodníků a komunikací nebo dětských hřišť a sportovišť. Občany ale často trápí také černé skládky v okolí sběrných míst na odpad, odstavená nepojízdná vozidla či nefunkční veřejné osvětlení. 

Nejvýznamnější je ale podíl místních komisí na inicializaci, podpoře či samotné realizaci mnoha konkrétních akcí. Komise hospodaří se svěřenými finančními prostředky, které mají v rozpočtu města rezervovány. Jejich objem se odvíjí od počtu obyvatel v té které městské části. V roce 2023 budou místní komise hospodařit s celkovou částkou 13,95 milionu korun.

Protože Rada města Uherské Hradiště v lednu jmenovala nové obsazení všech 8 místních komisí, předkládáme vám kontakty na tajemníky jednotlivých komisí, kteří jsou připraveni podat vám bližší informace týkající se vaší místní komise:

Štěpnice
  • Tajemnice: Mgr. Helena Droppová, tel: 572 525 861, e-mail: helena [dot] droppova [at] mesto-uh [dot] cz (helena[dot]droppova[at]mesto-uh[dot]cz)  
  • Předseda: Ing. Ivo Kotásek
Mařatice 
  • Tajemnice: Ing. Hana Dvorníková, tel: 572525621, e-mail : hana [dot] dvornikova [at] mesto-uh [dot] cz (hana[dot]dvornikova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předseda: Ing. Petr Lapčík
Jarošov 
  • Tajemnice: Věra Mikulková, tel: 572525249, e-mail: vera [dot] mikulkova [at] mesto-uh [dot] cz (vera[dot]mikulkova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předseda: Mgr. Jan Zapletal
Vésky 
  • Tajemník: Mgr. Luboš Dovrtěl, tel: 572 525 157, e-mail : lubos [dot] dovrtel [at] mesto-uh [dot] cz (lubos[dot]dovrtel[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předsedkyně: Ing. Michaela Tylšarová
Míkovice 
  • Tajemnice: Bc. Marta Kratochvílová, DiS., tel: 572 525 788, e-mail : marta [dot] kratochvilova [at] mesto-uh [dot] cz (marta[dot]kratochvilova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předseda: Pavel Škrášek
Sady
  • Tajemnice: Ing. Pavla Zpěváková, tel: 572 525 155, e-mail : pavla [dot] zpevakova [at] mesto-uh [dot] cz (pavla[dot]zpevakova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předseda: Jakub Paroulek
Rybárny 
  • Tajemnice: Ing. Zdenka Pecháčková, tel: 572 525 650, e-mail:  zdenka [dot] pechackova [at] mesto-uh [dot] cz (zdenka[dot]pechackova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předsedkyně: Olga Horáková
Východ 
  • Tajemnice: Bc. Renata Prokešová, DiS., tel: 572 525 624, e-mail:  renata [dot] prokesova [at] mesto-uh [dot] cz (renata[dot]prokesova[at]mesto-uh[dot]cz)
  • Předseda: Mgr. Vladimír Kaška

Působnost nové Místní komise Východ

Místní komise mají sloužit občanům, znáte tu svou?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V novém volebním období zřídila Rada města Uherské Hradiště 19 komisí rady města (včetně výše uvedených 8 místních komisí). 

Veškeré informace o aktuálním složení všech komisí rady města najdete ZDE.

-JP- 

Zveřejněno dne: 17. leden 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024