Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

Pozůstatky městského opevnění v Jezuitské zahradě se v letošním roce dočkaly komplexní rekonstrukce. Město se do oprav této kulturní památky pustilo zejména kvůli vzlínání vlhkosti, které způsobilo na hradbách z pískovce mnohé destrukce a zhoršení celkového stavu památky

Záměrem letošní akce bylo celou hradbu nejen opravit, ale zejména ji zbavit vlhkosti. Pozůstatky hradby byly na několika místech poškozeny natolik, že se kameny drolily nebo dokonce vypadávaly. Při pracích proto došlo k výměně dožitých a degradovaných kamenů z líce hradební zdi, doplnění a konsolidace jádra hradby a zajištění odtoku povrchových vod. Ošetřena byla také podzemní část hradební zdi pro zamezení přístupu srážkové vody nebo zemní vlhkosti. Okolí hradby dělníci odvodnili drenážním potrubím se svedením do vsakovacích košů. Nakonec byla celá hradba opatřena ochranným nátěrem a zátěžové partie byly opatřeny hydrofobizací.

Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Při pracích, které byly prováděny v souladu se závazným stanoviskem orgánu památkové péče, bylo zjištěno, že stav Matyášovy brány vyžaduje zásah ve větším rozsahu, než bylo zamýšleno při zpracování projektové dokumentace. Zhoršený stav zdiva, zejména v oblasti klenby brány, představoval bezpečnostní riziko, neboť i přes sanační opravy klenby, které byly prováděny v minulosti, postoupila degradace cihel do takového stavu, že hrozilo jejich postupné uvolňování a mohlo by dojít k ohrožení bezpečnosti osob procházejících bránou.

 „Zhoršený byl zejména stav velké části cihelné klenby, kdy postoupila degradace jednotlivých cihel, a proto bylo rozhodnuto, že z důvodu zajištění bezpečnosti i delší životnosti bude střední část s cihelnou klenbou kompletně obnovena,“ vysvětlila místostarostka města Pavlína Jagošová.

Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 foto: stav brány před opravou

Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: stav brány po opravě

„Po dohodě se zástupci památkové péče byla cihelná střední část nahrazena novou, zhotovenou z vysoce pálených plných cihel, které by spolu s některými dalšími provedenými detaily měly zajistit dlouhou trvanlivost této části,“ dodala.  Podle památkářů nebylo možné postupovat jinak a šlo v podstatě o nápravu nekvalitní opravy brány z 30. let minulého století. Památku, jakou jsou pozůstatky hradeb, navíc může opravit pouze autorizovaný řemeslník. Protože je takových odborníků málo, může cena být vyšší, než u běžného stavebního procesu. Proto také město dlouho zvažovalo, zda se vůbec do takto finančně náročného kroku má pustit. Rozhodlo se však správně, protože obyvatelé města tuto památku považují za jeden z hlavních symbolů města,“ doplnila místostarostka Jagošová.

Pálené cihly byly použity z toho důvodu, že na všech dostupných obrazových materiálech byla vyobrazena cihelná klenba. Podezdění kamenem bylo provedeno na nejzatíženějších spodních partiích, které jsou zatíženy provozem na chodníku. Použité cihly jsou novodobé, jedná se o cihly plné, ostře pálené (tzv. zvonivky) s nízkou nasákavostí.

Městské opevnění v Uherském Hradišti je významným dokladem historie města. Části opevnění v ulicích Otakarova a Dlouhá, původní opevnění města v Kollárově ulici a výše uvedená hradební zeď v Jezuitské zahradě jsou kulturní památkou.

„Jsem velmi rád, že se nám v letošním roce podařilo dokončit obnovu pozůstatků hradeb s Matyášovou bránou v Jezuitské zahradě. Jedná se o jeden ze symbolů našeho města a tato rekonstrukce je důležitým krokem k ochraně a zachování našeho historického dědictví. Opravám bývalého městského opevnění ve městě jsme se v minulých letech věnovali ve velké míře, protože jsou kulturní památkou, která vytváří nezastupitelný odkaz pro budoucí generace. Je pochopitelné, že proces obnovy Matyášovy brány vzbudil různé názory a obavy, které veřejnost vyjadřovala například na sociálních sítích. Všechny práce však probíhaly pod odborným dohledem památkářů, se snahou maximálně respektovat historické detaily. Význam památky si plně uvědomujeme a věřím, že jsme pro její záchranu a uchování udělali maximum,“ zhodnotil rekonstrukci starosta města Stanislav Blaha.

Památné opevnění města s Matyášovou bránou je opravené

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Matyášova brána je jedinou dochovanou bránou původního opevnění města. Dnes je víceméně rekonstrukcí původní středověké brány, původní brána, tzv. "zadní", shořela při požáru roku 1609 (později se jí proto říkalo „shořelá“).

„Volat po jakési původní, středověké podobě brány, včetně použitého zdiva, je prakticky nemožné, protože se jedná v podstatě o repliku. Stojí na původním místě, je situována stejným směrem, ale už při zásadní opravě v roce 1931 na ní mnoho původního nebylo, neboť historicky byla brána zásadním způsobem opravována či obnovována několikrát. Kupříkladu v roce 1681 ji zcela zničil požár, který zachvátil město, v roce 1701 byla přestavěna a později dokonce zazděna.  Na přelomu 20. a 30. let minulého století se památka nacházela takřka ve stavu ruiny, což je fotograficky zdokumentováno,“ sdělila historička PhDr. Blanka Rašticová.  

Památné opevnění města s Matyášovou bránou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: stav brány před opravou v roce 1931, zdroj: archiv Slováckého muzea Uherské Hradiště

Obnova pozůstatků městských hradeb s Matyášovou bránou proběhla v období od dubna do prosince 2023 a stála 5,39 milionu korun. Spolufinancována byla Ministerstvem kultury ČR, z programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, a to částkou přesahující 1 milion korun. 

-JP- 

Zveřejněno dne: 15. prosinec 2023. Aktualizováno: 31. leden 2024