Radní města se jako každý rok vydali za projekty do terénu

Radní města se jako každý rok vydali za projekty do terénu

Rada města Uherské Hradiště absolvovala tento týden jednání nad rozpracovanými projekty a záměry města přímo v terénu. Radní navštívili sídliště Štěpnice, sportovní halu, zimní stadion, novou rezidentní zónu Stonky, Park Rochus a další místa v Uherském Hradišti, kde se chystají nebo již probíhají investiční akce.

Rada města se nejprve zabývala situací kolem mařatického slepého ramene řeky Moravy a jeho okolí, které naléhavě vyžaduje úpravy. Množství usazenin a sedimentů je velmi vysoké, okolí ramene je neupravené a celkově není potenciál tohoto místa využitý. Nedávno byla revitalizována jiná slepá ramena řeky Moravy v oblasti Starého Města (Čerťák a Morávka), což rada města hodnotila jako úspěšný příklad krajinářského projektu. V podobném duchu by se mohly uskutečnit úpravy mařatického ramene a jeho okolí.

Rada prošla také sídliště Štěpnice a projednala zde plán pro zlepšení dalších veřejných prostranství. Pokud se v příštím roce podaří získat potřebnou dotaci, má město v plánu v další části sídliště v letech 2026-2027 vyměnit další nepropustné povrchy komunikací a parkovacích stání za propustné, ale také vybudovat nové plochy pro odpočinek a upravit chodníky ve vnitroblocích. Součástí plánu je také zabudování podzemních kontejnerů, zvelebení zeleně, vybavení míst mobiliářem i herními a vodními prvky. Radní se ve Štěpnicích podívali také na probíhající výměnu povrchů komunikací vedle bytových domů č.p. 1087-1092, kde zároveň dojde k významnému rozšíření parkovacích ploch. Dvě další etapy podobných úprav se právě připravují.

Radní města se jako každý rok vydali za projekty do terénu

 

Radní se vypravili také do Aquaparku, na zimní stadion a do sportovní haly. Aquapark nedávno dokončil rozsáhlou rekonstrukci tobogánové věže, chystá se ale také rekonstrukce wellness centra. Hlavním účelem je obnova povrchů, ale i provedení dispozičních změn, aby se zvýšil standard prostředí a také kapacita návštěvníků. Zároveň by měla být doplněna také vzduchotechnika, která v této části úplně chybí. V případě získání dotace připravuje Aquapark také instalaci fotovoltaické elektrárny a chystá se projektovat celkovou sanaci objektu po 13 letech provozu.

Město se zabývá také stavbou nového zimního stadionu. Aktuální stav střešní konstrukce je již nevyhovující a její výměna by z pohledu nákladů na rekonstrukci nebyla efektivní. Výstavbu nového stadionu však chce město ještě přehodnotit, a to vzhledem k nárůstu odhadovaných nákladů až na 300 milionů korun. „Celou věc znovu důkladně projednáme a budeme se rozhodovat mezi několika variantami, z nichž některé mohou být také méně nákladné,“ vyjádřil se na místě starosta města Stanislav Blaha.

Ve sportovní hale jsou předmětem připravované akce energetická opatření. „Sportovní halou už se zabýváme dlouho a primárním cílem je zlepšit bilanci tohoto objektu ve spotřebě energií.  Například vytápění je bez možnosti regulovat jednotlivé okruhy, ve velkém sále jsou již naprosto nevyhovující okna, je tam prakticky nulová tepelná izolace, ve špatném stavu je i střecha,“ popsal starosta města Stanislav Blaha. Současný projekt proto zahrnuje zateplení budovy, instalaci fotovoltaiky, ventilátorů, stínící techniky, ale i výměnu světel. Nový bude také systém měření a regulace tepelného hospodářství, v hale budou vyměněna okna a přibydou nádrže k retenci srážkové vody. „Celá věc je aktuálně před vyhodnocením veřejné zakázky. Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se s pracemi začít ještě v letošním roce,“ sdělil starosta.

Radní města se jako každý rok vydali za projekty do terénu

 

Rada města dále probrala otázky nutné obnovy budovy penzionu pro seniory v ulici Kollárova. Zde je potřebné zateplení fasády a nutná celá řada oprav, vedoucích zejména k zabránění úniku tepla. Podobné problémy se stavem budovy trápí také Dům s pečovatelskou službou v ulici Rostislavova, což radní rovněž hodnotili přímo na místě.

Členové rady města byli také na místě zavedení nové rezidentní zóny v lokalitě Stonky. „Po dobrých zkušenostech z první rezidentní zóny města v Tůních spouštíme rezidentní zónu také v této oblasti. Cílem je zejména ochránit místní obyvatele před parkováním návštěvníků areálu sportovišť a aquaparku. Při sportovních akcích bývají tyto ulice plné aut a místní obyvatelé pak nemají kde zaparkovat. Již nyní ale vybíráme další místa ve městě, kde bychom chtěli rezidentní parkování zavést,“ vyjádřil se starosta Stanislav Blaha. Starosta také upozornil na nové dopravní značky, které zakazují vjezd nákladních automobilů nad 1,5 tuny, obytných vozidel a autobusů do některých lokalit ve městě, což má za cíl, aby tato vozidla nezabírala parkovací místa obyvatel zejména na sídlištích. „Chtěli jsme, aby řidiči měli prostor na nově vzniklou situaci zareagovat, proto jsme dosud byli při kontrole dodržování dopravního značení benevolentní. Nicméně od 1. července bude mít městská policie za úkol striktně postihovat porušování těchto zákazových značek,“ potvrdil starosta.

Další zasávkou radních byl také hřbitov v Mařaticích, kde se seznámili se záměrem vybudovat zde novou část kolumbária. Dostavbou II. etapy kolumbária, kdy má vzniknout 10 sekcí s kapacitou 210 schránek, chce město reagovat na naplněnou kapacitu současných urnových schránek a na zájem veřejnosti. Na realizaci této zakázky se aktuálně pracuje a výstavba by měla započat ještě v letošním roce.

Jednání zakončili radní v Parku Rochus, kde se podívali, jak probíhá výstavba nového přírodního amfiteátru. Do konce měsíce července by měla být dokončena samotná zpevněná plocha pro pódium, dvě schodiště i plošiny pro lavice k sezení. To vše bude doplněno úpravami okolní zeleně. Provoz nového amfiteátru, který bude využívat nejen Park Rochus, ale i příspěvkové či spolupracující organizace pořádající kulturní akce, plánuje město spustit na jaře příštího roku. 

Zveřejněno dne: 29. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024