Radost pro seniory i pacienty v nemocnici: děti z partnerských měst vyrobily a poslaly vánoční a novoroční přáníčka

Radost pro seniory i pacienty v nemocnici: děti z partnerských měst vyrobily a poslaly vánoční a novoroční přáníčka

Díky iniciativě dětí z mateřských a základních škol z partnerských měst v Německu, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku či Velké Británii se Uherské Hradiště letos stalo svědkem nevšedního projevu vánočního ducha a solidarity. Děti vyrobily a poslaly přes tisíc přáníček. Ta přinesla z více či méně vzdálených končin lidem v Uherském Hradišti nejen radost a naději, ale také pouto mezi generacemi, neboť nejvíce jich putovalo do rukou seniorů.

Cílem této předvánoční výzvy bylo vyrobit vánoční a novoroční přání dětí z partnerských měst a předat je seniorům v domovech pro seniory a také pacientům v místní nemocnici. Děti z Uherského Hradiště budou naopak vyrábět a posílat přání do partnerských měst příští rok.

Do Uherského Hradiště dorazila celkem 1003 vánoční přání dětí. Obyvatelé Senior centra UH, Domova pro seniory ve Štěpnicích a pacienti Uherskohradišťské nemocnice je dostali v posledním týdnu před Vánoci.

Senioři si čtou vánoční přáníčka

„Je dojemné, kolik dětí z partnerských měst se do aktivity zapojilo a jak jsou jejich přáníčka hezká. Spolu se svým výtvarným talentem nám totiž děti poslaly hlavně úžasné, posilující gesto. Přijetí vánočního přání od dítěte vytváří pocit radosti a oživuje vzpomínky. To může být velmi obohacující hlavně pro ty, kteří jsou daleko od svých rodin, nebo jsou osamělí,“ ocenil aktivitu starosta města Stanislav Blaha.

Do předvánoční aktivity se zapojily děti z mateřských škol z německého Mayenu, polského Krosna, slovenské Skalice a Sárváru v Maďarsku, přání však přišla také z Bridgwateru v Anglii. Rozvíjet vztahy mezi partnerskými městy se Uherské Hradiště snaží celoročně a spolupráce mezi partnerskými městy se odráží v nejrůznějších oblastech: kontakty vzájemně rozvíjí pěvecké sbory, školky, základní i střední školy, vinaři, umělci, sportovci nebo třeba folklorní soubory.

Vánoční a novoroční přáníčka

 

Zveřejněno dne: 20. prosinec 2023. Aktualizováno: 31. leden 2024