Sbor dobrovolných hasičů Uherské Hradiště oslavil své 150. výročí založení

Sbor dobrovolných hasičů Uherské Hradiště oslavil své 150. výročí založení

Dobrovolní hasiči z Uherského Hradiště oslavili v neděli 25. června 150 let od založení sboru.

Druhý nejstarší spolek v Uherském Hradišti si při této příležitosti pořídil nový hasičský prapor. Požehnání praporu na mši v kostele sv. Františka Xaverského přihlíželi také kolegové z Míkovic, Vések, Mařatic, Buchlovic, členové HZS Zlínského kraje a SH ČMS - Okresního sdružení hasičů Uherské Hradiště. Hasiči pak za doprovodu Staroměstské kapely prošli v průvodu k soše svého patrona, sv. Floriána, kde položili kytici za zesnulé hasiče. Ke gratulantům se připojili také zástupci města v čele se starostou Stanislavem Blahou, který jim poděkoval za vše, co pro město dělají.

K založení Sboru dobrovolných hasičů v Uherském Hradišti došlo v září 1873. Stanovy byly úředně schváleny v roce 1875. Původně se jednalo o německo-český spolek, na počátku devadesátých let 19. století došlo k jeho počeštění. Sbor poprvé zasahoval v roce 1874 při požáru v Babicích s novou stříkačkou značky Hiller.

Červeno-modrý prapor s dominantou farního kostela, s městským znakem a s patronem sv. Floriánem navrhl člen JSDH Uherské Hradiště Petr Žajdlík a graficky jej zpracovala akademická malířka Irena Jandová. Prapor pro hasiče pak vytvořila paní Ludmila Sakrajdová z Chabaní. K vidění bude při různých slavnostních příležitostech a ve velitelně sboru, který sídlí v ulici Boženy Němcové.

Zveřejněno dne: 27. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024