Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

Do uherskohradišťských základních škol nastupuje letos v září celkem 2 498 žáků, z toho je 286 prváků. O prázdninách školy nezahálely, připravily řadu novinek ke zkvalitnění vzdělávání, pustily se i do náročných rekonstrukcí. Mezi předměty vládne nová informatika.

Děti přivítali v pondělí 4. září ve školách nejen ředitelé škol a pedagogové, ale také představitelé města.

„Všem žákům, učitelům i rodičům přeji úspěšný školní rok. Děti, které jdou letos do školy poprvé, čekají kromě nových poznatků a školních povinností určitě také nová přátelství a spousta hezkých zážitků. Držím vám všem palce a doufám, že tento školní rok bude plný úspěchů, radosti a šťastných chvil,“ popřál s prvním školním dnem starosta města Stanislav Blaha. 

Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

 

Stavební ruch se o prázdninách rozléhal zejména kuchyní s jídelnou Základní školy UNESCO v bývalé Měšťanské besedě a na Základní škole Za Alejí. Zatímco Za Alejí se za více než 50 milionů korun rekonstruují střechy, které ve výsledku z velké části pokryje vegetace, na ZŠ UNESCO se pustili do komplexní obnovy stravovacího zázemí, což si vyžádá náklady 32,6 milionu.

Všechny školy přicházejí do nového školního roku s něčím novým, aby mohly poskytovat kvalitní podporu a vyspělé, moderní vzdělání pro žáky. O to se snaží také v jarošovské základní a mateřské škole.  Nově zde zřizují terapeutickou místnost Snoezelen pro děti s obtížemi ve škole.  Metoda Snoezelen využívá světla, zvuku, vůní a hudby k uklidnění a relaxaci. „Budujeme také pracovnu Školního poradenského pracoviště pro děti s odlišnými potřebami a chceme vytvořit Polytechnické pracoviště pro rozvoj dovedností dětí,“ informoval dále ředitel ZŠ a MŠ Jarošov Pavel Jančář. Novou informatiku bude škola vyučovat kromě 4. také v 5. ročníku, a to s důrazem na bezpečnost v kyberprostoru, kódování a programování.

Také na Základní škole Větrná na sídlišti Východ představuje jednu z hlavních změn nové pojetí předmětu informatika. Žáci se v hodinách setkají s novým vzdělávacím obsahem, zahrnujícím data, informace a modelování, algoritmizace a programování či informační systémy a digitální technologie. Zbrusu nový koutek 3D tisku bude sloužit především pro účely kroužku ve školním klubu zaměřeného na tuto technologii. Chromebooky s nabíjecí stanicí, pro které škola posílila také infrastrukturu školní bezdrátové sítě, budou pomáhat při výuce nové informatiky i při realizaci digitálních kompetencí žáků napříč všemi předměty. Nově pořízené robotické stavebnice Lego Spike pak budou využívány při výuce žáků prvního i druhého stupně. „V některých třídách školy byly vyměněny lavice, židle a tabule,“ doplnil informace nový ředitel školy Jan Remeš.

V mařatické Základní škole T. G. Masaryka vyzdvihují své logopedické třídy, které jsou určeny žákům 1. a 2. ročníků s narušenou komunikační schopností. Výuka probíhá podle školního vzdělávacího programu „Být zdravým ve zdravém světě“ se zaměřením na rozvoj řeči a dalších potřebných oblastí. V logopedických třídách je snížený počet žáků umožňující individuální přístup třídního učitele, speciálního pedagoga. Panuje zde klidná a přátelská atmosféra, která podporuje rozvíjení pozitivních emocí a sociálních kompetencí. Pestré činnosti vedoucí k rozvoji komunikačních schopností prostupují celým vyučováním, ve kterém je využíváno široké spektrum pomůcek. „Žákům je poskytována skupinová i individuální logopedická péče zaměřená na všestrannou stimulaci a rozvoj všech jazykových rovin. Ve 3. ročníku jsou žáci zařazeni do běžných tříd v Mařaticích nebo přecházejí do spádových škol,“ přiblížila ředitelka školy Jana Uherková.

Základní škola UNESCO oslaví 110 let. Uspořádá k tomu Den otevřených dveří, během něhož bude možno navštívit i zrekonstruovanou školní kuchyni a jídelnu. Termín bude ještě upřesněn. Na UNESCU bude pokračovat inovovaná výuka předmětu informatika od 4. do 9. třídy. „Nově budou od 7. ročníku děleny hodiny tohoto předmětu, kdy část žáků bude pracovat s moderními informačními technologiemi, drony či roboty, část žáků na počítačích,“ přiblížil ředitel školy Jan Vorba. Napříč předměty budou posilovány digitální kompetence od základů používání výpočetní techniky přes programování až po chytrou domácnost. Vzhledem k jazykovému zaměření školy budou také významně děleny hodiny cizích jazyků. Dále škola organizuje celou řadu mimoškolních akcí a zahraničních výjezdů, letos například na Island, do Švýcarska a Lichtenštejnska, zajímavé exkurze, školy v přírodě, lyžařské výcvikové kurzy či vodácký kurz. Škola opět nabídne svým žákům přípravné jazykové kurzy na složení mezinárodních zkoušek z anglického, španělského, německého, ruského a francouzského jazyka.

Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

 V Základní škole Za Alejí se kromě pravidelné údržby, malování a úklidu začala o prázdninách opravovat celá střecha. „Po rekonstrukci  bude střecha zcela pokrytá vegetací a stane se tak první školní budovou v Uherském Hradišti opravenou tímto způsobem. Nová střecha zlepší vzhled budovy a zpříjemní pracovní prostředí dětem i učitelům. V průběhu prázdnin jsme dále pracovali na 2 moderních učebnách: učebně robotiky a učebně cizích jazyků. V obou třídách bude nejmodernější mobilní vybavení a děti se tak mají na co těšit,“ informoval ředitel školy Vratislav Brokl. Podle něj v novém školním roce žáky i učitele čeká mnoho aktivit, které zpestří výuku. Škola pokračuje v projektu Erasmus+, žáky čeká výjezd do chorvatského Splitu, lotyšské Jürmaly a portugalského města Amora. „Mimo projekty pokračujeme ve škole v rozvoji digitalizace a robotizace některých odvětví výuky, zaměříme se na formativní hodnocení a badatelskou výuku,“ přiblížil ředitel Brokl.

Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

 Základní škola Sportovní bude od září i nadále nabízet, kromě výuky v běžných třídách, možnost navštěvování tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy. Ve škole jsou dětem k dispozici opravené a nově vymalované učebny. V nich lze využít spoustu výukových pomůcek a programů, ale také informační technologie, aby se mohly lépe využívat interaktivní učebnice a programy a interaktivní zobrazování. Nově se od září bude ve škole učit předmět informatika, a to ve všech třídách od 4. ročníku a podle učebních plánů reagujících na současný digitální svět. Děti se tak budou inovativně učit například práci s daty, algoritmizaci, programování, informačním systémům, digitálním technologiím, 3D tisku či robotice. Proto také byly pořízeny další nové tablety a chromebooky, včetně nabíjecích skříní. ZŠ Sportovní rovněž připravuje pestrou nabídku soutěží, exkurzí, besed, výletů, školy v přírodě, lyžařské kurzy, sportovní soustředění i výjezdy do zahraničí. „Významnou událostí tohoto školního roku bude 60. výročí školy. V této souvislosti je na 13. a 14. října plánována slavnostní Akademie v kině Hvězda a na sobotu 14. října chystáme Den otevřených dveří. Tímto všechny srdečně zveme,“ řekl ředitel školy Milan Melichárek. Také ve školní jídelně ZŠ Sportovní byla provedena modernizace a úprava stravovacího zařízení. U místní tělocvičny město nechalo postavit novou nářaďovnu a zároveň došlo k rekonstrukci přilehlého dopravního hřiště.

Školy zahájily nový školní rok 2023/2024

 

Na začátku školního roku si pozornost zaslouží i mateřské školy. Ty jsou ve městě sdruženy pod Mateřskou školou Svatováclavská. „V novém školním roce budeme mít plně naplněnu kapacitu všech svých 30 tříd ve všech odloučených pracovištích,“ potvrdila ředitelka Ilona Močičková.  Podobně jako základní školy, také mateřinky se na nový školní rok připravovaly. O prázdninách proběhla rekonstrukce třídy v Mateřské škole Husova, a to z důvodu navýšení kapacity školy. Bude zde nová učebna, sociální zařízení, šatna pro děti i přípravna jídla. V některých školkách se malovalo či opravovalo, a to jak ve třídách a jídelnách, tak i ve společných prostorách škol. Na zahradu MŠ Větrná byla instalována dětská věž se skluzavkou a upravena dopadová plocha v okolí skluzavky. Součástí rekonstrukce zahrady byla i úprava zeleně. Ve třech třídách MŠ čeká děti nový nábytek. A na co se mohou těšit samotné děti?  „Samozřejmě na nové kamarády a kamarádky, milé paní učitelky a spoustu společných zážitků. Opět chystáme sportovní aktivity v oblíbeném projektu Sporťák. Děti si budou moct vyzkoušet základy hokeje, gymnastiky, atletiky, tenisu a fotbalu, a to vše pod vedením nejen svých učitelek, ale hlavně známých sportovců a profesionálních trenérů,“ dodala Ilona Močičková.

Město Uherské Hradiště je zřizovatelem 6 základních škol. Z mateřských škol je 10 škol sloučeno v jeden právní subjekt s názvem Mateřská škola Uherské Hradiště - Svatováclavská. Další 2 mateřské školy (na ulici Větrná a v Jarošově) jsou součástí sloučených subjektů základních škol.

Zveřejněno dne: 4. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024