Teplárna předala doplněnou dokumentaci EIA k ZEVO Mařatice krajskému úřadu

Teplárna předala doplněnou dokumentaci EIA k ZEVO Mařatice krajskému úřadu

Společnost CTZ s.r.o. předala odboru životního prostředí krajského úřadu Zlínského kraje doplněnou dokumentaci o vlivu výstavby a provozu zařízení na energetické využití odpadů v městské části Mařatice na životní prostředí (dokumentace EIA).

Krajský úřad ji vrátil v únoru letošního roku spolu s osmnácti požadavky na doplnění, nebo podrobnější rozpracování uvedených informací. Výstavba zařízení na energetické využití odpadů je součástí celkové modernizace teplárny, která chce v roce 2024 ukončit spalování uhlí.

Podle Ing. Kamila Ondry, jednatele společnosti CTZ, byly do studie doplněny výsledky všech požadovaných výpočtů a měření a vedení společnosti přistoupilo k úpravě projektu a dodatečným investicím.

„Je dobře, že teplárna do projektu doplnila systém odvětrání podzemního zásobníku na komunální odpad o záložní filtrační systém, který zajistí, že zápach ze skladovaného odpadu nebude do okolí unikat ani v době, kdy bude ZEVO mimo provoz. Obyvatelé z okolí teplárny tak mají jistotu, že místo prachu ze skládky uhlí je nebude obtěžovat zápach z odpadu,“ řekl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Dokumentace EIA byla podle informací společnosti CTZ doplněna a rozšířena především o hodnocení souhrnného vlivu emisí škodlivých látek, hluku z provozu ZEVO a nově také z provozu plynových technologií plynových kotlů a kogenerační jednotky na životní prostředí a zdraví lidí. Do výpočtů byla zahrnuta i hluková zátěž, kterou vytváří dopravní špička na ulici Sokolovské, která k areálu teplárny přiléhá.

Výsledky z těchto doplnění podle Kamila Ondry závěry z dokumentace EIA nezměnily. „Nadále platí, že vliv ZEVO na životní prostředí v Uherském Hradišti bude zanedbatelný, u žádné z toxických látek nebudou překračovány přísné emisní a imisní limity a vzhledem k již existujícím koncentracím těchto látek v ovzduší Uherského Hradiště bude u řady z nich příspěvek ze ZEVO prakticky neměřitelný,“ uvedl Kamil Ondra.

To samé podle Ondry platí i ohledně dopadů provozu ZEVO na zdraví lidí. Doplněná dokumentace říká, že z pohledu imisí škodlivých látek neexistují pro veřejné zdraví žádná významná rizika a v případě hlukové zátěže, doplněné o požadovaná měření, nedojde oproti současné situaci ke změně, a proto nedojde ani k žádné změně stávajících zdravotních účinků.

Využít při modernizaci teplárny kombinaci technologií na zemní plyn a ZEVO doporučila v květnu roku 2021 studie odborníků VUT Brno, Ústavu procesního inženýrství, v listopadu téhož roku ji schválilo zastupitelstvo Uherského Hradiště a v prosinci 2021 i valná hromada společnosti CTZ.

Podle harmonogramu modernizace by teplárna Mařatice měla ukončit spalování uhelného hruboprachu a přejít na spalování plynu v roce 2024. Zařízení na energetické využití odpadů chce společnost CTZ uvést do provozu v roce 2028, tedy o dva roky dříve, než vstoupí v platnost zákaz skládkování komunálního odpadu.

- DV - 

Zveřejněno dne: 23. srpen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024