Uherské Hradiště má schválený rozpočet na příští rok

Uherské Hradiště má schválený rozpočet na příští rok

Jedním z hlavních bodů prosincového zasedání zastupitelstva bylo schválení rozpočtu města na rok 2024. Ten počítá s příjmy celkem 999,1 milionů korun, výdaje by měly dosáhnout celkem 1,3 miliardy korun, schodek hospodaření činí 320 milionů korun.

S ohledem na zůstatky peněžních prostředků na běžných účtech města a objem cenných papírů určených k aktivnímu řízení likvidity bude financování schodku rozpočtu vypořádáno snížením dlouhodobých půjček (-41 530 tis. Kč), snížením bankovních účtů (186 530 tis. Kč) a snížením portfolia cenných papírů (175 milionů korun). Zároveň město nepočítá s čerpáním žádných nových úvěrů.

Rozpočet pro rok 2024 i střednědobý výhled do roku 2029 mají ambice na realizaci velkého množství kapitálových výdajů, týkajících se rekonstrukce a modernizace stávajícího majetku, přičemž velmi významnou roli v nich má zbourání stávajícího a postavení nového zimního stadionu. 

Město dne 4. 12. vypsalo veřejnou zakázku, jejímž předmětem jsou služby a stavební práce spočívající ve vyprojektování a výstavbě Zimního stadionu v Uherském Hradišti metodou Design & Build. Předpokládaná hodnota zakázky dosahuje přibližně 280,8 milionu korun bez DPH. Pro rok 2024 je v rozpočtu města na nový zimní stadion vyčleněno 70 milionů korun. 

Vlastní výdaje na plánované investice, včetně rezerv na spolufinancování dotačních programů a požadavky místních komisí, by měly ve zmíněném období dosáhnout 1 355,9 milionu korun. Případné získání dotací pak může tuto částku ještě zvýšit, neboť součástí kapitálových výdajů je i rezerva na spolufinancování dotačních projektů ve výši 87 milionů.

Dotační programy budou v roce 2024 významně posíleny, pro všech 8 účelových dotačních programů město přistupuje k meziročnímu navýšení o 25 % (netýká se individuálních žádostí).

Město i nadále ve sledovaném období 6 let počítá, nad rámec zákonných povinností, s podporou svých občanů a neziskových organizací na území města formou smluv o spolupráci, vyhlášením dotačních programů, slevou na poplatcích za komunální odpad, podporou prvňáčků, příspěvkem na MHD nejen pro starší občany a školní autobus atd. formou „bonusů“ ve výši 652,2 milionu korun a příspěvkovým organizacím v oblasti kultury, sociální pomoci a volnočasových aktivit (tj. vše mimo školství) poskytne příspěvky ve výši 682 milionu. Tyto bonusy, přesahující 1,3 miliardy, tak v případě nutnosti vytváří polštář pro řešení negativních ekonomických dopadů.

-JP- 

Zveřejněno dne: 5. prosinec 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024