Vyjádření města k události s památným platanem ze dne 28. srpna 2023

Vyjádření města k události s památným platanem ze dne 28. srpna 2023

Dne 28. srpna v odpoledních hodinách došlo k ulomení části památného stromu – platanu javorolistého v parku Jezuitská zahrada v Uherském Hradišti (naproti vlakového nádraží). Při události nedošlo ke zranění osob, pádem odlomené větve byla poničena dopravní značka. Na místo byl přivolán Hasičský záchranný sbor ZK.

Na platan, u kterého došlo k vylomení kosterní větve, byl v letošním roce vypracován posudek znalce v oboru arboristika. Výsledkem bylo doporučení 10% redukce koruny stromu, revize bezpečnostních vazeb, které byly na strom umístěny, a přidání dalších vazeb. Vzhledem k tomu, že se jedná o památný strom, bylo na tyto zásahy vydáno rozhodnutí orgánu ochrany přírody, v němž byl udělen souhlas. Práce byly objednány u odborné firmy a měly proběhnout ve čtvrtek 31. srpna 2023.

Vzhledem k tomu, že dne 28. srpna 2023 došlo k vylomení kosterní větve a tím mohlo dojít k významnému narušení stability stromu, bude po dohodě se zástupci orgánu ochrany přírody proveden ořez ve větším rozsahu tak, aby strom nepředstavoval akutní ohrožení osob a majetku. Následně bude stav stromu znovu vyhodnocen znalcem, který rozhodne o jeho dalším osudu.

Odklízení spadených kusů dřeva a bezpečnostní práce na stromě budou probíhat v nejbližší době.  

Žádáme občany, aby dbali vlastní bezpečnosti a k místu události se nepřibližovali. Místo je vyznačeno páskou.

Platan javorolistý v parku Jezuitská zahrada je památným stromem a jeho stáří se odhaduje přibližně na 250 let.

Zveřejněno dne: 28. srpen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024