Vzpomínkový akt k 78. výročí konce 2. světové války

Vzpomínkový akt k 78. výročí konce 2. světové války

Uctěním památky obětí 2. světové války si v pátek 28. dubna připomnělo město Uherské Hradiště výročí 78 let od skončení největšího válečného střetnutí v dějinách lidstva.

U památníku obětem 2. světové války na náměstí Míru položili květiny a uctili památku obětí války členové vedení města, senátor Josef Bazala, zástupci Armády ČR, Sokola, skauti a další hosté.

„Do boje za svobodu se zapojilo mnoho občanů města i obyvatel regionu. Mnozí z nich také položili své životy, abychom se my mohli dočkat míru a svobody. Dnes uctíváme památku těchto hrdinů. Uctívat bychom ji ale měli dennodenně. Tím, že budeme pečovat o naši demokracii, svobodu a mír, který rozhodně není a nikdy ani nebyl samozřejmost,“ uvedl ve svém proslovu starosta města Stanislav Blaha.

Vzpomínkový akt k 78. výročí konce 2. světové války

Ještě před samotným vzpomínkovým aktem na náměstí Míru se členové vedení města poklonili obětem 2. světové války u památníků v jednotlivých městských částech.

Pomník autorů Františka Crháka a Jana Habarty je na náměstí Míru umístěn od roku 1957. Stojí na dvoustupňové základně s kamennou kyticí na krycí desce. V zadní části základny je hranolový sokl s nápisy, na soklu stojí na pilantu v nadživotní velikosti socha mladého muže – šohaje oděného do slováckého kroje, jedná se o dílo sochaře Jana Habarty. Modelem pro sochu šohaje stál Josef Abrhám, pozdější populární herec. Po roce 1990 byly dodatečně před pomník umístěny kamenné desky se jmény všech obětí z řad občanů města. V roce 2008 proběhlo restaurování pomníku a v roce 2016 byla provedena oprava písma.

 

Zveřejněno dne: 28. duben 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024