Město vydá novou vyhlášku o místním poplatku za systém odpadového hospodářství, výše poplatku se tím nemění

Město vydá novou vyhlášku o místním poplatku za systém odpadového hospodářství, výše poplatku se tím nemění

Město Uherské Hradiště v návaznosti na novelu zákona o místních poplatcích vydá novou Obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, poplatek 500 korun i osvobození a úlevy pro občany zůstávají nezměněny. Poplatek za odpady je v Uherském Hradišti stabilní už deset let.

„Poplatek ve výši 500 korun na osobu je od roku 2011, od roku 2017 poskytujeme úlevu z poplatku dětem a seniorům v plné výši. Vlastní poplatek, který lidé platí, je v podstatě nastaven čistě jako příspěvek na zajištění likvidace odpadů. Poplatky od občanů ani zdaleka nepokrývají náklady města spojené s odpadovým hospodářstvím, přesto věc vnímáme jako veřejnou službu a zvyšování poplatku nyní není na stole,“ informoval starosta města Stanislav Blaha.

Poplatníkem je každá fyzická osoba přihlášená v Uherském Hradišti nebo vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášená žádná fyzická osoba a která je umístěna na území Uherského Hradiště. Na rozdíl od dřívějška je přímo ze zákona od poplatku osvobozena osoba, které poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení v Uherském Hradišti a která je poplatníkem poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a má v této jiné obci bydliště, nově je od poplatku osvobozena také osoba, která je na základě zákona omezena na osobní svobodě. Splatnost poplatku je do 31. května, což je stejné jako dosud.

Vyhláška bude účinná od 1. ledna 2022.

AUDIO pro média: 

-JP- 

Zveřejněno dne: 30. listopad 2021. Aktualizováno: 11. březen 2024