První letošní občánek Uherského Hradiště na sebe dal pár dní čekat

První letošní občánek Uherského Hradiště na sebe dal pár dní čekat

V Uherském Hradišti je hezkým zvykem, že město každoročně slavnostně přivítá svého prvního občánka – tedy první dítě s trvalým pobytem v Uherském Hradišti narozené v tom kterém roce v místní porodnici.

Letos si první uherskohradišťské miminko roku dalo trochu načas. Holčička Nela Machálková se narodila až v pondělí 4. ledna. Děvčátko po porodu vážilo 3580 gramů a měřilo 52 centimetrů. Je druhým dítětem maminky Moniky Machálkové.

Slavnostní přivítání prvního občánka bývá vždycky na jaře, ale například vloni si kvůli epidemii koronaviru muselo první uherskohradišťské miminko roku na svůj vstup mezi občany města počkat až do 12. června. Prvního občánka města a jeho rodiče čeká nejen slavnostní obřad – přijetí starostou města v obřadní síně radnice, ale také finanční dar města ve výši 15 tisíc korun. 

Úplně prvním letos narozeným dítětem v Uherskohradišťské nemocnici byl chlapeček Václav, který se narodil na Nový rok ve 4 hodiny ráno, při porodu vážil 3300 gramů a měřil 50 centimetrů. Jeho maminka Marcela Procházková je z Tvarožné Lhoty.

V Uherskohradišťské nemocnici provedli loni 1502 porodů, což je ve srovnání s předchozím rokem o 29 porodů více.

První letošní občánek Uherského Hradiště na sebe dal pár dní čekat

Zveřejněno dne: 5. leden 2021. Aktualizováno: 6. březen 2024