Svatý Martin a žehnání vín. V Uherském Hradišti se slávou!

Svatý Martin a žehnání vín. V Uherském Hradišti se slávou!

Jak už se v Uherském Hradišti stalo milou tradicí, byla ve čtvrtek 11. 11. při slavnostním obřadu na Masarykově náměstí požehnána svatomartinská vína.

Před zaplněným náměstím a za účasti starosty města Stanislava Blahy i řady významných vinařů z regionu požehnal svatomartinským vínům děkan uherskohradišťské římskokatolické farnosti Josef Říha.

Samotný akt žehnání a svěcení vína doprovázel příjezd Martina na bílém koni v doprovodu římských vojáků, aby si přihlížející připomněli legendární příběh o žebrákovi a darovaném plášti.

Svatý Martin a žehnání vín. V Uherském Hradišti se slávou!















 

Na co se všichni těšili asi nejvíce, byla následná degustace svatomartinských a mladých vín.  K ochutnání bylo v nabídce víno ze 17 slováckých vinařství. Nouze ale nebyla ani o něco na zub. K tomu posloužily tradiční svatomartinské speciality studené i teplé kuchyně.

Novinkou byl letos systém, při kterém nebylo totiž nutné mačkat se v jednom velkém vinném stanu, pořadatelé totiž zavedli systém s kredity, které mohl každý návštěvník libovolně dobíjet na svůj náramek, vína a pochutiny se pak podávaly ve stáncích lemujících náměstí.

-JP- 

 

Zveřejněno dne: 11. listopad 2021. Aktualizováno: 11. březen 2024