Účastníci říjnové Výzvy 10 000 kroků obešli každý den zeměkouli

Účastníci říjnové Výzvy 10 000 kroků obešli každý den zeměkouli

Dohromady přes 23 tisíc kilometrů nachodilo za jeden měsíc 91 lidí z Uherského Hradiště, kteří se aktivně zapojili do říjnové Výzvy 10 000 kroků. Cílem akce je motivovat lidi k pěší chůzi a tím udělat něco nejen pro své zdraví, ale také pro radost a osobní pohodu. Partnerství pro městskou mobilitu pořádá Výzvu 10 000 kroků dvakrát ročně.

Nejvíce toho ze všech účastníků v republice nachodil či naběhal Radim Kropáč z Uherského Hradiště (na snímku níže), který nakonec díky přepočtu kilometrů ve vztahu k BMI a věku skončil na body celorepublikově šestý. Už při jarním kole výzvy byl nejlepším hradišťským chodcem a své prvenství obhájil i v říjnu, kdy nachozených 1 613 kilometrů představuje úctyhodný denní průměr 52 kilometrů. Jeho nejdelší trasa měřila dokonce 112,5 kilometrů.

„Každý z nás má nějaký cíl, někomu stačí 10 000 kroků, 20 nebo 30 kilometrů, ale jsou lidé, kteří jsou schopni ujít i 100. Tento cíl jsem si dal i já a nakonec z toho bylo 112,49 kilometrů. Trasu jsem navrhl přes hornatější část, aby to bylo spravedlivější vůči ostatním. Vedla z Uherského Hradiště přes Uherský Brod, Nivnici, Velkou Javořinu, Radějov, Strážnici a zpět do Uherského Hradiště. Vše za 18:21 hodin,“ konstatoval letošní místní vítěz Radim Kropáč. 

Účastníci říjnové Výzvy 10 000 kroků obešli každý den zeměkouli























Podobných zajímavých příběhů se ve výzvě našlo více. Třeba dubnová vítězka z Uherského Hradiště, nyní druhá Jana Šamšová (na snímuku níže), svou říjnovou výzvu začala s batohem na zádech v Portugalsku a Španělsku, při pouti do Santiaga de Compostela. Poslední říjnové dny zase končila v Lužických horách a na Ještědu. Samozřejmě ale nechyběly ani kilometry nachozené po Uherském Hradišti a jeho okolí. Místo v žebříku si prohodila se svojí kamarádkou Irenou Martinkovou, která v říjnu skončila mezi ženami na prvním místě.

Účastníci říjnové Výzvy 10 000 kroků obešli každý den zeměkouli























To nejmladší účastník z Uherského Hradiště, sedmiletý Tobi Kudělka, nejvíce kroků nasbíral během fotbalových tréningů.

Absolutním vítězem v republice mezi muži se stal účastník s přezdívkou Drtikol z Dobříše (1 746 bodů, 1 496 km). Nejstaršímu účastníkovi v rámci celé ČR bylo 86 let, nejtěžší vážil v den zahájení akce 195 kg. V rámci města Uherské Hradiště bylo nejmladšímu účastníkovi 7 let, naopak nejstaršímu 75 let a nejtěžší z účastníků vážil 124 kg.

Účastníci se mohli sdružovat a vzájemně podporovat i v týmech, kterých vzniklo celkem 505. V Uherském Hradišti bylo přihlášeno 16 týmů, avšak pouze 10 z nich splnilo kritéria pro zařazení do soutěže. Nejlepším týmem se stal DAFAJ team, který dal dohromady pětici chodců tří generací. Věkový rozdíl nejmladšího a nejstaršího člena týmu byl úctyhodných 64 let a průměrně každý z nich nachodil za říjen 468 km.

Říjnové kolo Výzvy 10 000 kroků oficiálně podpořilo 65 velkých i menších měst celé České republiky. K nejaktivnějším patřili chodci z Olomouce (247 aktivních účastníků / 50 521 bodů / 61 164 km), druhý na pomyslném žebříčku skončil Krnov a třetí Dobříš. Město Uherské Hradiště nakonec skončilo na krásném 16. místě a bylo nejlepším ve Zlínském kraji. Nechalo za sebou i velká města jako Plzeň, České Budějovice, Zlín, Jihlavu, Frýdek-Místek či Děčín.

„Jsem rád, že letos už podruhé si našla výzva 10 000 kroků své příznivce i u nás ve městě. A úplně nejvíc mě těší, že se do ní zapojují celé rodiny bez ohledu na věk či fyzické dispozice účastníků. Chůze je nepřirozenější pohyb a vhodná skutečně pro všechny. Také proto plánujeme zapojit Uherské Hradiště i příští rok do dubnové výzvy. Už nyní její organizátoři avizovali některé novinky a vylepšení, které na účastníky čekají,“ komentoval výzvu místostarosta města Ivo Frolec.

Projekt Výzva 10 000 kroků organizuje spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s.  dvakrát ročně. Do výzvy se zájemci zapojí registrací na portálu, kde každý den přidávají záznamy o svých aktivitách a dle jejich BMI a věku se jim počítají body. Nabízí soutěž jednotlivců, týmů, měst i virtuální trasu se 40 zastaveními. Více na www.desettisickroku.cz.

-JP-

 


 

Zveřejněno dne: 16. listopad 2021. Aktualizováno: 11. březen 2024