Uherské Hradiště si připomnělo Den válečných veteránů

Uherské Hradiště si připomnělo Den válečných veteránů

Pietní akt při příležitosti Dne válečných veteránů se konal 11. listopadu 2021 u Pomníku obětem první světové války na Komenského náměstí v Uherském Hradišti.

Také občané Uherského Hradiště vstoupili v první světové válce do ruských, italských a francouzských legií a bojovali za samostatnost země se zbraní v ruce. V průběhu války proti habsburské monarchii vstoupilo do legií 116 občanů města.  

Spolu s členy Českého svazu bojovníků za svobodu, studenty a veřejností si jejich památku každoročně připomínají také členové vedení města.   

 „Každým rokem pomník obětem první světové války na Komenského náměstí navštěvujeme, abychom si jejich památku připomněli. Každému z nás při tom nabízí množství otázek, třeba ta, jestli bychom byli také my schopni bojovat pro naši zemi a prát se za náš národ a za mír. Možná si řekněte, že války v naší blízkosti jsou dávná minulost. Nenechme se však mýlit, vzpomeňme si třeba na válečné konflikty v bývalé Jugoslávii poměrně nedávno, v 90. letech, i tam byli masově vyvražďováni civilní obyvatelé,“ řekl ve svém proslovu starosta města Stanislav Blaha.

Pamětní deska věnovaná občanům Uherského Hradiště padlým v první světové válce byla na náměstí Komenského odhalena 28. října 1923. K úpravě okolí pomníku došlo naposledy při revitalizaci náměstí v roce 2015. 11. listopad jako Den veteránů byl v Uherském Hradišti slaven poprvé v roce 1999.

Pomníky připomínající oběti 1. světové války stojí na uherskohradišťských pohřebištích i na dalších veřejných místech. V roce 2018 byl k 100. výročí vzniku samostatného československého státu v prostorech hřbitova v Uherském Hradišti-Mařaticích obnoven památník obětem obou světových válek. Vztyčen byl jako pietní vzpomínka na všech 162 vojáků různých národností pohřbených v letech 1914 –1945 dočasně nebo trvale ve vojenské i civilní části hřbitova. V minulých letech se obnovy dočkaly také další památníky světových válek v Uherském Hradišti, například ve Véskách.

Jan Pášma, tiskový mluvčí města Uherské Hradiště

Zveřejněno dne: 11. listopad 2021. Aktualizováno: 11. březen 2024