Poškozený památný platan v Jezuitské zahradě prozkoumali znalci

Poškozený památný platan v Jezuitské zahradě prozkoumali znalci

Památný platan v Jezuitské zahradě před vlakovým nádražím v Uherském Hradišti, na kterém se koncem měsíce srpna zlomila kosterní větev, byl podroben znaleckému posudku.

Účelem posudku bylo zhodnocení aktuálního stavu stromu, s hlavní pozorností zaměřenou na perspektivu a provozní bezpečnost. Pro průzkum rozsahu skrytých defektů byla využita přístrojová metoda šetření pomocí zvukového tomografu. Výsledkem průzkumu je, že kmen stromu má dostatečnou pevnost proti zlomu, aby odolal náporu vichřice.

„Ořez koruny platanu, který byl z bezpečnostních důvodů proveden po zlomu jedné z kosterních větví, byl vyhodnocen jako dostatečný a v současné době není nutné pokračovat v další redukci koruny,“ informoval místostarosta města Čestmír Bouda. Aktuálně je doporučeno pouze zrevidovat a případně vyměnit instalované bezpečnostní vazby, které již mohou být za zenitem své životnosti, a také podpořit vitalitu stromu úpravou jeho okolí.

události došlo dne 28. srpna v odpoledních hodinách, kdy se zlomila kosterní větev platanu. Při události nedošlo ke zranění či újmě osob, pádem ulomené větve byla poničena dopravní značka. Na místo byl přivolán Hasičský záchranný sbor ZK. Z bezpečnostních důvodů byl neprodleně po zlomení větve proveden ořez ve větším rozsahu, aby strom nepředstavoval akutní ohrožení osob a majetku.

Platan javorolistý v jezuitské zahradě (naproti budovy vlakového nádraží) je prohlášen památným stromem, jeho stáří se odhaduje přibližně na 250 let.

Poškozený památný platan v Jezuitské zahradě prozkoumali znalci

Zveřejněno dne: 22. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024